
Julkaistu 11.12.2024
Aiemmat kouluttajakoulutukset korvannut Palokuntakouluttajakurssi tarjoaa osaamista ja uusia näkökulmia
Palokuntakouluttajakurssi on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kehittämä ja ylläpitämä koulutus, joka korvaa aiemmat SPEKin kouluttajakoulutukset. Kurssi antaa valmiudet toimia kouluttajana osastosta riippumatta, niin nuorten harjoituksissa kuin hälytys- ja tukitoimintoja kouluttaessa. Kurssi tarjoaa uusia työkaluja ja näkökulmia koulutusten suunnitteluun ja järjestämiseen.
Pelastusopiston uudistamassa ryhmänjohtajakurssissa ei ole enää kouluttamisosiota, joten SPEK kehitti Palokuntakouluttajakurssin täyttämään syntyneen koulutustarpeen. Uusi kouluttajakurssi antaa valmiudet toimia viikkoharjoitusten kouluttajana kaikissa palokunnan toiminnoissa.
Työkaluja kouluttamiseen
Vuonna 2022 koeponnistettu Palokuntakouluttajakurssi on korvannut aiemmat SPEKin kouluttajakoulutukset, kuten nuoriso-osaston kouluttajakurssin ja palokuntanaisten kouluttajan peruskurssin.
Palokuntakouluttajakurssi tarjoaa kouluttajiksi aikoville ja kouluttajina jo toimiville monipuolisesti osaamista koulutusten suunnitteluun ja järjestämiseen. Kouluttajakurssi on suunnattu kaikille palokuntalaisille ikään tai toimintoon katsomatta.
Kurssinjohtajia on tällä hetkellä 23 eri puolilla Suomea ja uusia kurssinjohtajia koulutetaan lisää tarpeen mukaan.
Vanhoista SPEKin kursseista uuteen kouluttajakurssiin
Tavoitteena on, että kaikki pelastuslaitokset ottavat kouluttajakurssin osaksi kurssijärjestelmäänsä ja kaikkien pelastusliittojen alueella vanhoista SPEKin kursseista siirrytään uuteen kouluttajakurssiin.
– Toki ymmärrämme, että tämä uudenmuotoinen Palokuntakouluttajakurssi vaatii palokunnilta ja pelastuslaitoksilta myös taloudellisia resursseja, mutta panostus kannattaa, SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen sanoo.
Palokuntakouluttajakurssin tavoitteena on varmistaa koulutuksen yhtenäisyys ja laatu palokunnissa ympäri Suomen.
– Hyvin organisoidut ja laadukkaat viikkoharjoitukset ovat palokuntien pitovoimalle elintärkeitä. Kun treenit sujuvat hyvin, niihin halutaan tulla eikä palokuntaharrastusta lopeteta, Petri toteaa.
Palokuntakouluttajakurssi hyödyttää myös Pelastusopistoa, sillä kouluttajaosaamisella viedään Pelastusopiston kurssien antia palokuntiin ja kentälle.
Pelastusopiston suunnittelija Jari Ruotsalainen näkee kurssin antavan hyvän osaamisen kouluttamiseen etenkin palokuntien perehdyttäjille, kurssien kouluttajille sekä ryhmänjohtajille. Palokuntakouluttajakurssin antama osaaminen on erityisen tärkeää, mikäli henkilö työskentelee palokunnassa alaikäisten kanssa tai kouluttaa heitä.
Nykyaikaiset työskentely- ja opetusmenetelmät tukevat oppimista
Koulutuksessa käytetään nykyaikaisia työskentely- ja opetusmenetelmiä, eli koulutettavat ovat mukana aktiivisina toimijoina kurssinjohtajan ohjatessa koulutusta oikeaan suuntaan.
– Luentomuotoisen opetuksen sijaan kurssilla opitaan tekemällä ja keskustelemalla. Ja vaikka osa kurssista opiskellaan etänä, on kurssilaisella jatkuvasti käytössä kouluttajan ja oman tiimin tuki, kertoo SPEKin koordinaattori Heli Kari-Horelli.
Kurssi on saanut kiitosta uusien näkökulmien ja konkreettisten työkalujen tuomisesta koulutukseen ja sen suunnitteluun. Lisäksi kurssin rikkautena pidetään sen aikana tapahtuvaa ryhmätyöskentelyä ja verkostoitumista.
– Aikaisempien kurssien osallistujilta saatu palaute on ollut lupaavaa. Uudet toimintatavat ovat olleet virkistäviä ja kaivattuja, ja opit on otettu omissa palokunnissa käyttöön. Viikkoharjoitukset ovat aiempaa suunnitelmallisempia, osallistujille on mietitty etukäteen roolit ja harjoitusten tavoitteet ovat olleet selvät, Heli iloitsee.
Siviksen myöntämä laatumerkki takaa, että kurssia kehitetään jatkuvasti
SPEKin kouluttajakurssilla on Opintokeskus Siviksen Laadukasta järjestökoulutusta -laatumerkki, joka kertoo, että koulutus on läpäissyt Siviksen laadunarviointiprosessin. Arvioinnissa kurssi on todettu laadukkaaksi, osaamista tuottavaksi ja jatkuvasti kehittyväksi.
Laatumerkin myötä kurssista saa 2,5 opintopistettä, jotka voi hyväksilukea opintoihin. Mikäli kurssilainen haluaa, suoritus tulee näkyviin Oma Opintopolkuun, jossa voi tarkastella kaikkia omia opintosuorituksia.
– Kurssin sisältöjä kehitetään jatkuvasti palautteen perusteella. Tästäkin syystä on tärkeää, että saamme uusia kouluttajia ja kouluttajaksi aikovia palokuntalaisia kursseille nyt ja jatkossa, jotta kurssia voidaan kehittää palvelemaan palokuntakenttää parhaalla mahdollisella tavalla, Heli muistuttaa.
Tapahtumakalenterissamme ja HAKAssa on tällä hetkellä kolme SPEKin järjestämää Palokuntakouluttajakurssia, joille voi vielä ilmoittautua; Rovaniemellä, Tampereella ja Seinäjoella. Lisäksi Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto järjestää omalla alueellaan yhden kurssin alkuvuodesta.